Ayurveda
Boka tid

Ayurveda


Ayuveda är den äldsta, kända läkekonsten i världen och härstammar från Indien. Ayurveda ingår i den yogiska traditionen och betyder "ren kunskap om livet."


Enligt ayurvedan har kroppen en inneboende intelligens som vet vad vi mår bra av och vad vi behöver. När vi kommer ur balans är det svårt att själv känna vad vi mår bra av. Vi kan t.ex. känna ett sötsug, fast det egentligen inte är socker kroppen behöver. Kunskaperna i ayurveda kan då hjälpa oss att hitta tillbaka till vår naturliga balans igen samt att bibehålla god hälsa.


De behandlingsformer som tillämpas i ayurvedan är främst att ändra kost och livsstil (ayurveda mat), huskurer, örttillskott och massagebehandlingar. I ayurvedan accepteras inga biverkningar.Ayurvedisk hälsokonsultation


Vid en ayurvedisk hälsokonsultation är syftet att ta reda på vilka eventuella obalanser du har och utifrån dessa får du råd kring hur du kan förbättra din hälsa.


Du kommer att fylla i ett  frågeformulär om dina vanor (kost, sömn, stress mm)  i förväg. Under konsultationen gör Ulrika en pulsläsning som visar på vilka obalanser du har. Du får sedan råd kring hur du kan komma i balans igen samt hur du bibehåller en god hälsa.


Konsultationen tar 90 minuter. Du bestämmer sedan en tid för uppföljning tillsammans med Ulrika. Uppföljningen tar 30 min.


Var beredd på att det tar tid och tålamod att förbättra sin hälsa. Det tar ca tre månader att ändra en vana. Du behöver alltså ha god uthållighet för att lyckas. Ulrikas roll är att stötta dig, men det är du som har ansvaret för din egen hälsa. Ayurvedan har goda resultat, men det krävs alltså att man är beredd att genomföra förändringar i kost och livsstil för att lyckas.


Läs texten nedan om ayurveda innan du kommer på en konsultation.


Om ayurveda


Kroppstyper (doshas)


Ayurvedan utgår från att vi har olika kroppstyper (doshas). Dessa grundar sig på de fem elementen; vatten, luft, eld, jord, vind och eter (rymd). Kroppstyperna delas in i tre huvudgrupper; vata (vind, eter), pitta (eld, vatten) och kapha (luft, vatten). Vi består både vata, pitta och kapha, men oftast är en av dem dominat och kommer lättast ur balans. Vid en hälsorådgivning är det viktigt att kartlägga vilken/vilka av doshorna som är ur balans och på vilket sätt. Råden du får är anpassade för att balansera upp doshorna.


VATA (vind, eter)


Vata-personer är precis som vinden; rörliga, lätta, snabba och kommunikativa. Vatas organ sköter rörelse, transport och kommunikation i kroppen, t.ex. nervsystemet, blodcirkulationen och tarmrörelser. En vata-person har tunn fysik och går sällan upp i vikt.


En balanserad vata är kvicktänkt, fantasifull, kreativ, alert och tycker om att prata. En vata som har kommit ur balans är lättstressad, orolig, nervös och spänd. Kroppen är frusen, torr och får lätt förstoppning, gaser i magen och värk.


Vata mår bra av att äta varm vällagad mat, regelbundna vanor, lugn och ro, pauser i arbetet, värme och att gå promenader. De bör undvika hög arbetsbelastning, mycket resande, kall mat, råkost, kyla och blåst samt för mycket konditionsträning och hård intensiv träning.


PITTA (eld, vatten)


Pitta-personer är eldsjälar till naturen. De är passionerade, engagerade, drivande och går lätt upp i varv. Pittas organ är framför allt matspjälkningen. Pitta-personer är varmblodiga, har en hög ämnesomsättning och är ofta medelviktiga. Deras hud är känslig. De bränner sig lätt i solen.


En balanserad pitta är målinriktad, glad, varm, engagerad och en bra ledare. En pitta som har kommit ur balans är dominerande, tar saker på för stort allvar, får lätt humörsvängningar, blir lättirriterade och bränner ut sig.


En pitta mår bra av kraftig, men mild mat, att lyssna på kroppens signaler, ha roligt och att slappna av. Pitta-personer bör undvika kryddstark, sur, salt och friterad mat samt alkohol och kaffe. De bör också undvika för mycket värme.

 


KAPHA (jord, vatten)


Kapha-personer är lugna och har ett stabilt temperament. De är kraftigt byggda, går lätt upp i vikt, sover gärna länge på morgonen, är svaga för sötsaker och har ett långsamt rörelsemönster. Kapha-personer är ofta kraftigt byggda och går lätt upp i vikt. Kaphas organ ger struktur, tillväxt och försvar i kroppen så som skelett och muskler, vävnadsmaterial, immunförsvaret och fortplantningsorganen.


En balanserad kapha är social, omtänksam, tycker om att ha folk omkring sig, har god fysik och uthållighet. En kapha som har kommit ur balans är trögstartad, söker tröst i sötsaker, långsam, långsint, samlar på sig för mycket saker och blir krävande i relationer.


Kapha mår bra av att röra på sig, stimulans, lätt, fiberrik mat och att stiga upp tidigt på morgonen.Självtest


Nyfiken på vilken dosha som är dominant hos dig? Gör självtestet:https://vedalila.se/testa-din-kroppstyp/


http://www.ayur-veda.se/test.html

 


 


 


 


  


 


 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

Copyright © All Rights Reserved